De schuimactie in De Westerpost

Het was even schrikken maandag 5 juni, toen het verkeer op de hoek van de Zeemanlaan en de Kamerlingh Onneslaan geconfronteerd werd met een enorme hoeveelheid blusschuim. Een noodmaatregel van de locale brandweer, die hiermee nog eens wilde aangeven hoe droevig het gesteld is met hun huisvesting.

‘Wij zijn ons ervan bewust dat we de mensen met deze actie overlast bezorgen. Helaas, het is niet anders. Het is onze enige manier om aandacht te vragen voor onze problematiek’, aldus het korps. Wat is die problematiek? De Badhoevedorpse brandweer is al jaren gehuisvesst in een ontoereikende brandweerkazerne in de Swammerdamstraat. De kazerne is te klein en volstrekt verouderd en biedt geen mogelijkheid om te anticiperen op de steeds moelijker wordende rol van de vrijwillige brandweerlieden. Tevens staat de behuizing het in het corps opnemen van vrouwelijke brandweerlieden in de weg. Bovendien is de locatie ervan gevaarlijk en past al lang niet meer in deze woonwijk met verkeersdrempels.

Al meer dan 10 jaar
De gemeente Haarlemmermeer heeft echter geen haast met een oplossing. Al meer dan 10 jaar belooft men de vrijwilligers in Badhoevedorp, die het gehele jaar 24 uur per dag klaar staan, een nieuwe brandweerkazerne. In 1998 zou definitief de eerste paal de grond ingaan. Maar, aldus de Badhoevedorpse brandweer, door zeer vertragende acties binnen de gemeente, zoals het onjuist aanvragen van vergunningen, verkeerde procedures en slechte procesvoering is er nog steeds geen zekerheid over nieuwe huisvesting. ‘We hebben vergeefs via alle hierarchische wegen geprobeerd de zaak van de grond te krijgen. Dat is niet gelukt. Vandaar ons besluit maar op andere wijze actie te voeren. We zijn begonnen met het ophangen van spandoeken in het dorp, maar ook dat heeft voorlopig tot niets geleid. Misschien dat blusschuim beter helpt.’

Maar een beginnetje
Dit blusschuim is volgens de brandweerpost Badhoevedorp nog maar een beginnetje. ‘Ons standpunt is duidelijk. Er dienen niet alleen hoge eisen aan de brandweerlieden gesteld te worden, die uiteindelijk tegen een slechts kleine vergoeding vaak heldendaden verrichten. Ook bestuurders met volledig gehonoreerde functies horen hun werk naar behoren te doen.’ Daar ontbreekt volgens hen in Haarlemmermeer aan, en voor de Badhoevedorpse brandweer is de maat nu vol. Wanneer deze actie geen resultaat oplevert, staan op korte termijn hardere acties voor de deur, gericht naar de verantwoordelijke gemeentebestuurders. ‘Hierbij rekenen wij op begrip van de mensen, die er zeker overlast van zullen vinden. Maar die overlast valt in het niet als ze bij de dupe worden echte calamiteiten, waarbij de Badhoevedorpse brandweer onvoldoende kan ingrijpen’. In ieder geval wordt het corps gesteund door collega’s, want andere posten hebben zich met ons solidair verklaard en zullen tijdens deze spuitactie voor het Badhoevedorpse rayon stand by zijn.

Anja Maas

CopyRight 1999/2001 Het Weekblad BV©