Melding: Zeer grote brand cellencomplex Ministerie van Justitie, Ten Pol Schiphol / Oude Meer

Uitruknummer: 104

Datum: donderdag 27 oktober 2005

Tijd: 1:12uur

Voertuigen: TAS 646 Badhoevedorp, diverse voertuigen van Brandweer Haarlemmermeer, Schiphol, Amstelveen, Amsterdam, Aalsmeer, Ouder-Amstel en Diemen

In de nacht van woensdag op donderdag vindt een verschrikkelijke ramp plaats in het cellencomplex op Schiphol. Post Badhoevedorp wordt na ruim een uur opgeroepen ter aflossing. Op dat moment is de brand nagenoeg geblust. Grootste taak op dat moment is om samen met andere korpsen de dodelijke slachtoffers te bergen. Rond 5.00uur is Badhoevedorp terug gekeerd naar de kazerne.

Hieronder een aantal berichten van AT5 van donderdag 27 oktober:
Elf gevangenen komen om in vuurzee
Een felle brand in de nacht van woensdag op donderdag in een cellencomplex op Schiphol heeft aan elf mensen het leven gekost. 15 mensen raakten gewond. De brand brak even na middernacht uit. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De rookontwikkeling was enorm. De stank was tot in Osdorp te ruiken. In het cellencomplex zitten 350 bolletjesslikkers, illegale vreemdelingen en mensen die aan de grens geweigerd zijn. De vleugel waar de brand woedde, telde 24 tweepersoonscellen waar op dat moment 43 gedetineerden verbleven.
Brandweer: "Zeer complexe brand"
Volgens commandant Kees te Boekhorst is de brandweer in Amsterdam in eerste instantie uitgerukt voor slechts een melding van rookontwikkeling. "Het was een zeer complexe binnenbrand. Er zijn 26 eenheden ter plaatse, dat is echt heel veel. " Op de vraag wat er mis is gegaan: "Weet ik niet, ik wil het ook graag weten. Voor de evacuatie moet in eerste instantie het eigen personeel van justitie zorgen. " "De fysieke staat van het gebouw was goed, het was 2-3 jaar oud. Het complex was gebouwd als een stelsel van zeecontainers. Na de vorige brand zijn brandwerende scheidingen aangebracht. "
Automatische melding om 00.06 uur
Volgens officiële berichten kwam de brandmelding om 00.06 uur van een automatische meldinstallatie. De brand greep zeer snel om zich heen. Direct na de melding werden alle celdeuren geopend. De gevangenen werden door personeel van Justitie naar buiten begeleid en verzameld binnen de hekken van het complex. Een deel van de gevangenen is na de brand teruggebracht naar het cellencomplex dat nog intact is. Anderen zijn overgebracht naar gevangenissen in Zeist en Rotterdam. Een onbekend aantal gevangenen is in de consternatie ontsnapt. Drie daarvan zijn inmiddels weer opgepakt.

Hieronder de berichtgeving van TV Noord-Holland de eerste dagen na de ramp.
Donderdag 27 oktober:
http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws2005/Het-Nieuws_27_oktober.rm?start=23.
Vrijdag 28 oktober: http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws2005/Het-Nieuws_28_oktober.rm?start=23.
Zaterdag 29 oktober: http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws2005/Het-Nieuws_29_oktober.rm?start=23.
Zondag 30 oktober: http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws2005/Het-Nieuws_30_oktober.rm?start=24.
Voor het bekijken is het programma
Realplayer noodzakelijk, klik hier om het programma te downloaden.

Klik hier voor berichtgeving over de ramp bij Planet
Klik
hier voor berichtgeving over de ramp bij NOS
Klik
hier voor berichtgeving over de ramp bij RTL

De onderstaande foto's zijn eigendom van Jeroen van Oudenallen.
Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen Eigendom Jeroen van Oudenallen
De bovenstaande foto's zijn eigendom van Jeroen van Oudenallen.


De onderstaande foto's zijn eigendom van Marco Carels.
Eigendom Marco Carels Eigendom Marco Carels Eigendom Marco Carels Eigendom Marco Carels Eigendom Marco Carels
De bovenstaande foto's zijn eigendom van Marco Carels.

De onderstaande foto is eigendom van Brandweer Badhoevedorp.
Eigendom Brandweer Badhoevedorp

Terug naar de uitrukpagina

Deze pagina is een onderdeel van www.brandweer.badhoevedorp.com
Copyright Brandweer Badhoevedorp Created 30 oktober 2005 Last update 17 november 2005