Melding: Grote brand in een loods Raasdorperweg 100 in Lijnden

Uitruknummer: 17

Datum: zondag 6 februari 2005

Tijd: 21:04uur

Voertuigen: TAS 646 Badhoevedorp, TAS 648 Zwanenburg, TAS 601 Amstelveen, HW 652 Amstelveen, OVD 690 Amstelveen, OVD 693 Haarlemmermeer, MW 677 Lisserbroek, VC 992 Amstelveen, Dompelpomp (905 + 939), Verzorging Amsterdam

Hieronder het persbericht van Brandweer Amsterdam:

Grote brand in loods / Raasdorperweg (Lijnden)
Zondagavond 6 februari, rond 21.15 uur, brak een grote brand uit in een loods aan de Raasdorperweg te Lijnden. In de loods waren vier bedrijven gevestigd. Twee bedrijven raakten bij de brand betrokken. Dit gedeelte van de loods brandde uit. Om 22.15 werd het sein 'brand meester' gegeven. In de loods waren autoschadeherstelbedrijven gevestigd. De oorzaak van de brand is onbekend. De politie stelt een onderzoek in. De brandweer was nog geruime tijd bezig met nabluswerkzaamheden. De wegen rondom de Raasdorperweg werden tijdens het incident afgesloten. In totaal zette de brandweer zo'n 35 mensen in. De korpsen Badhoevedorp, Hoofddorp, Zwanenburg, Lisserbroek, Amstelveen en Amsterdam waren bij de brand aanwezig.

Hieronder het bericht uit het Haarlems Dagblad van maandag 7 februari:

Vuurzee verwoest weer autobedrijf
LIJNDEN - Een felle brand heeft zondag een autobedrijf aan de Raasdorperweg in Lijnden verwoest. Twee loodsen met daarin enkele tientallen auto's zijn door het vuur totaal verwoest. De brandweer, die met groot materieel uitrukte, slaagde er wel in twee naburige loodsen van andere bedrijven te sparen. Het is de tweede keer in korte tijd dat aan de Raasdorperweg bij een autobedrijf brand is uitgebroken. Vlak voor kerst gingen daar vijf loodsen in vlammen op.

Hoewel de brand met grote rookwolken gepaard ging, hoefde de buurt niet geëvacueerd te worden. ,,De wind stond gunstig en de concentratie gevaarlijke stoffen bleef onder de normen'', verklaart een woordvoerster van de brandweer. Wel hielden brandweerlieden het publiek op grote afstand, onder meer uit angst voor ontploffende gasflessen die mogelijk in de loodsen opgeslagen lagen. De oorzaak van de brand was gisteravond nog niet bekend.Evenmin is duidelijk hoe groot de schade precies is.Het vuur brak omstreeks half negen 's avonds uit. De eigenaren van het naburige autobedrijf, Evert Wierda en Joop Sallevelt, slaagden erin de zeven auto's die in hun loods stonden snel naar buiten te rijden. ,,De vlammen sloegen hiernaast toen al naar buiten. Maar ik heb de hoop dat de ellende bij ons beperkt blijft tot waterschade.'' Sallevelt: ,,Het is erg treurig dat het nu gebeurt. We stonden juist op het punt te verhuizen. Over twee weken zijn we hier weg. De gemeente wil hier alles platgooien.'' Toen de brandweer arriveerde, was er bij het bedrijf geen redden meer aan. De vuurzee liet van de metalen loodsen uiteindelijk slechts een verwrongen hoop schroot over. Volgens een woordvoerder van het bedrijfje stonden er 25 tot 30 auto's in de twee loodsen. Brandweerlieden hadden aanvankelijk moeite om aan water te komen. Door extra materiaalwagens op te trommelen, en zo extra slangen uit te rollen, slaagde de brandweer er ten slotte in om uit de naburige sloten voldoende water op te pompen. De brandweer van Hoofddorp kreeg assistentie van de korpsen van Zwanenburg, Lisserbroek, Amstelveen en Amsterdam. Het bluswerk rond de loodsen zorgde er later op de avond voor dat de politie drie mannen kon arresteren die in Amsterdam een auto hadden gestolen. De mannen reden zich tijdens hun vluchtpoging vast op de wegafzetting. De aanwezige politie sloeg de drie autodieven in de boeien en voerde hen af naar het politiebureau in Hoofddorp.

Hieronder het bericht uit het Haarlems Dagblad van dinsdag 8 februari:

Oorzaak van grote brand in Lijnden nog onbekend
LIJNDEN - De politie tast nog in het duister over de oorzaak van de brand bij een autobedrijf aan de Raasdorperweg te Lijnden die zondagavond twee loodsen en tientallen auto's volledig in de as legde. Mannen in witte pakken van de technische recherche zijn gisteren hele dag bezig geweest met een onderzoek, maar zijn nog niet te weten gekomen hoe de brand in de loodsen is ontstaan. Ook zette de politie speurhonden in. Volgens politiewoordvoerder Dick van Egmond kunnen deze beesten bijvoorbeeld brandversnellende middelen traceren.

Ondanks twee flinke branden binnen anderhalve maand tijd en een schietpartij, eind 2003, slaan de bewoners van de Raasdorperweg niet op de vlucht. Een man die rustig op zijn erf aan het babbelen is, ziet ook geen verband tussen de schietpartij en de twee branden. Bij de schietpartij, meer richting het dorp Lijnden, ging het om 'een afrekening' en de vorige brand - de dag voor kerstmis - was een ongelukje. De onfortuinlijke veroorzaker - volgens het groepje mannen een 'schlemiel' - moest wel een nacht op het politiebureau doorbrengen. Toch realiseert de Lijndenaar zich dat het bedrijventerrein - met al z'n autobedrijfjes - ook zijn duistere kant heeft. Maar daar bemoeit-ie zich verder niet mee. ,,Als ze maar niet op mijn erf komen'', zegt de bewoner van de Raasdorperweg, gelegen aan de rand van Lijnden.

Op het gemeentehuis in Hoofddorp noemen ambtenaren de locatie een 'laagwaardig' bedrijventerrein, net als bijvoorbeeld De Liede in het noorden van de polder. Aan de Raasdorperweg zitten allerhande autobedrijfjes, maar ook een vuurwerkfabriek.

,,Elk jaar hebben we hier toch wel een autobrandje'', aldus een buurvrouw. Al dan niet aangestoken. Maar om nou te zeggen dat het om een achterbuurt gaat, is volgens haar ook wat overdreven. ,,Hier loopt veel volk uit Amsterdam rond'', weet ze wel.

Ook TV Noord-Holland was ter plaatse om de brand te filmen.

Klik op de volgende link om het filmpje te zien: http://media.rtvnh.nl/ramgen//AV/Het_Nieuws2005/Het%20_Nieuws_7_februari.rm?start=508

Voor het bekijken is het programma Realplayer noodzakelijk, klik hier om het programma te downloaden.

Eigendom van Arno de Kock Eigendom van Arno de Kock Eigendom van Arno de Kock Eigendom van Arno de Kock Eigendom van Arno de Kock Eigendom van Arno de Kock Eigendom van Arno de Kock

De bovenstaande foto's zijn eigendom van Arno de Kock.

Eigendom van Jeffrey Koper Eigendom van Jeffrey Koper Eigendom van Jeffrey Koper Eigendom van Jeffrey Koper

De bovenstaande foto's zijn eigendom van Jeffrey Koper.

Eigendom van George Bakker Eigendom van George Bakker Eigendom van George Bakker Eigendom van George Bakker Eigendom van George Bakker Eigendom van George Bakker Eigendom van George Bakker

De bovenstaande foto's zijn eigendom van George Bakker.

Eigendom van Henk Wilken Eigendom van Henk Wilken

De bovenstaande foto's zijn eigendom van Henk Wilken.

Terug naar de uitrukpagina

Deze pagina is een onderdeel van www.brandweer.badhoevedorp.com
Copyright Brandweer Badhoevedorp Created 28 februari 2005 Last update 28 februari 2005