Melding: Aflossen bij zeer grote brand bedrijfsgebouw Tappersweg in Haarlem-Waarderpolder
Uitruknummer: 4
Datum: Dinsdag 1 januari 2008 (Nieuwjaarsdag)
Tijd: 12:22uur
Voertuigen: TS 646 Badhoevedorp en vele voertuigen uit de regio Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Noord Holland-Noord en Zaanstreek.

In de nieuwjaarsnacht is er een zeer grote brand uitgebroken in een bedrijvencomplex aan de Tappersweg in de Haarlemse Waarderpolder. Aan het begin van de middag gaan wij ook ter plaatse i.v.m. aflossing van andere brandweereenheden.
Tot circa 15.30uur hebben wij daar gestaan om na te blussen en de hoogwerker 757 van Heemstede te voeden.
Nog voordat we terug zijn in de kazerne krijgen we een oproep voor een brandende vuilcontainer aan de Marksingel in Amsterdam. Op de terugweg van die container komt er nog een melding binnen van een brandende prullenbak aan de Zeemanlaan.

Hieronder de berichten in het Haarlems Dagblad:
Miljoenenschade bij bedrijfsbrand Waarderpolder. Hele dinsdag nablussen.

In de nieuwjaarsnacht is een bedrijfsverzamelgebouw aan de Tappersweg in Haarlem volledig verwoest. Ruim 150 brandweerlieden met een twintigtal brandweerwagens uit de wijde omgeving zijn de hele nacht ingezet. Zij werden dinsdagochtend afgelost door 70 brandweerlieden en materieel uit de kop van Noord-Holland, waarna dinsdagmiddag een ploeg van dertig uit Kennemerland voor het nablussen kwam. De schade loopt in de miljoenen.

De brand in het nog vrij nieuwe complex  van twintig bedrijven (op het vroegere Nelis-terrein) ontstond even voor twee uur door nog onbekende oorzaak. Na de eerste alarmering werd meteen groot alarm geslagen. Het bedrijvenblok in de Waarderpolder is ongeveer 100 bij 150 meter groot en stond al gauw volledig in brand. De vlammen sloegen tientallen meters hoog uit het enkele etages tellende complex. Regelmatig waren harde knallen te horen van ontploffende gasflessen en van het instorten van het gebouw. De brandweer had meteen veel ladderwagens, hoogwerkers, blusvoertuigen en tankwagens met water ingezet, maar kon het eerste anderhalf uur niet veel meer doen dan het nathouden van de aangrenzende bedrijfspanden. Na anderhalf uur brandde het vuur in het hart van het complex nog in alle hevigheid.

Vanuit alle uithoeken van de regio werden blusploegen opgeroepen, zoals die van Uitgeest en Uithoorn. Ruim twintig blusvoertuigen werden opgesteld voor de blustaak die de hele nacht zou duren. Naar verwachting gaat het nablussen dinsdag ook nog vele uren duren. Voor de manschappen werden daarom steeds meer voorzieningen aangerukt zoals catering en toiletten. Twee ambulances bleven paraat staan. Het grootste deel van de Waarderpolder, inclusief de Waarderbrug, was afgezet voor pottenkijkers. Leden van de ME namen die taak op zich. Een peloton ME was die nacht toch al paraat voor eventuele ongeregeldheden in Haarlem of omgeving.

Bij de brand raakte niemand gewond en uit metingen van de brandweer bleek dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkwamen tijdens de brand. Ook was het niet nodig het ernaast gelegen woonwagenkamp en de woonschepenhaven naast de Waarderbrug te ontruimen. De gemeente had die nacht daarvoor wel serieuze plannen klaarliggen.

Dinsdagochtend bleef de Waarderbrug afgesloten zodat de 70 nieuwe brandweerlieden uit de kop van Noord-Holland hun werk konden doen. Met behulp van shovels werden delen van muren omgetrokken om de brandhaard te bereiken. Die lukte, waardoor de rookoverlast verminderde. Ook in de middag hingen er nog rookwolken boven het complex. Dertig brandweerlieden uit Kennemerland namen de klus toen weer over, terwijl ook overal schadespecialisten en leden van de technische recherche rondliepen bij de verwrongen staalmassa. Tegen de avond werd het afgezet met hekken en komt er bewaking. De getroffen ondernemers mogen uit veiligheidsoverwegingen voorlopig niet naar binnen.


Brand in Waarderpolder 'tragedie' voor huurders opslagboxen


Bij de grote brand in de Waarderpolder kort na de jaarwisseling blijken veel eigendommen van particulieren verloren te zijn gegaan. In het bedrijfsverzamelgebouw aan de Tappersweg zat onder meer het opslagbedrijf Extrabox Self-Storage. Alle 250 opslagboxen zijn verbrand. Directeur Erwin Fleer spreekt van een 'tragedie' voor zijn klanten en het bedrijf.

Klik voor meer foto's op Arno de Kock.
Klik voor meer foto's op RTV N-H.
Klik voor meer foto's op ABRADIO.
Klik voor meer foto's op 112Haarlem.nl.
Klik voor meer foto's op Brandweer Haarlem.

Onderstaande foto's zijn eigendom van Arno de Kock.
Eigendom van Arno de Kock. Eigendom van Arno de Kock. Eigendom van Arno de Kock. Eigendom van Arno de Kock. Eigendom van Arno de Kock. Eigendom van Arno de Kock.
Bovenstaande foto's zijn eigendom van Arno de Kock.

Onderstaande foto's zijn eigendom van George Bakker.
Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker. Eigendom van George Bakker.
Bovenstaande foto's zijn eigendom van George Bakker.

Terug naar uitrukpagina 2008


Deze pagina is een onderdeel van www.brandweer.badhoevedorp.com
Copyright Brandweer Badhoevedorp Created 5 januari 2008 Last update 6 januari 2008